Kącik architekta – Ballyroan Parish Center / Box Architecture

Paul Tierney Architekci: Box Architecture Lokalizacja: Rathfarnham, Dublin, Irlandia Główny projektant: Gary Mongey Zespół projektowy: Gary Mongey, Ashlene Ross, Terry Murphy Projekt Rok: 2008 Obszar projektu: 450 m2 Fotografie: Paul Tierney + 19 South County County Council zobowiązała się do: odnowić i rozbudować bibliotekę w Ballyroan w 2006 roku.
Część briefu obejmowała przebudowę centrum wspólnoty i zapewnienie dodatkowych możliwości duszpasterskich; jednak stało się oczywiste na początku, że wymagany był osobny budynek dla tego elementu.
Istniejący kościół został zaprojektowany pod koniec 1960 roku przez Raymonda F Mac Donnell.
Jest to bardzo piękny przykład architektury kościelnej z tego okresu, o eleganckiej strukturze i bardzo efektownych nowoczesnych witrażach.
Kombinacja budynków tworzy stronę w kształcie litery L.
Koncepcja trzech budynków miała stworzyć nową sekwencję przestrzeni publicznych i przyciągnąć ludzi z przodu kościoła, przez centrum społeczności, na wspólny rynek centralny i do biblioteki.
Centrum duszpasterskie.
25-letni dąb zainspirował pomysł stworzenia budynku zaaranżowanego wokół wewnętrznych dziedzińców z dębem na największym dziedzińcu.
Ponieważ jest to budowla duchowa, a czasem prywatna, ważne było kontrolowanie widoków i wyjść w celu uniknięcia zakłóceń oraz bardzo selektywne otwory tam, gdzie zapewniono tę prywatność.
Dziedzińce mają nieprzejrzyste szkło lub są skupione wewnętrznie, a otwory z przezroczystego szkła zapewniają przebłyski od wewnątrz i od zewnątrz.
główne wejście, w pełni otwierane drzwi z głównej sali do wykorzystania w większych zgromadzeniach, kwadratowe okno od strony zachodniej na dużą salę konferencyjną i wysokie okno z widokiem na niebo nad kuchnią.
Wszystkie okna są utrzymywane w jednej płaszczyźnie, aby zachować wrażenie solidności, z wyjątkiem okna kuchennego wysokiego poziomu.
.
Paul Tierney Aby zaznaczyć, że budynek jest otwarty, duże drewniane drzwi obrotowe prowadzą ludzi do niskiej, wyłożonej kamieniem przestrzeni wejściowej z prostą ławką do siedzenia.
Element drewna jest kontynuowany jako zestaw płetw, aby stworzyć otwartą, ale zamkniętą przejściową przestrzeń wejściową.
Materiały budowlane są starannie ograniczone, aby stworzyć spokojne duchowe uczucie.
proste wykończone ściany, drewniane drzwi, kamienne podłogi i szklane ekrany zapewniające widoki na wewnętrzne dziedzińce.
Lampy dachowe są tak rozmieszczone, aby podkreślały ruch światła, co ponownie oznacza duchową naturę budynku.
Budynek jest bardzo energooszczędny i zbliżony do domów pasywnych, z elementarnymi wartościami U równymi 0,16 w / m2k, osiągając ocenę A2 BER.
.
Paul Tierney Plan 01
[hasła pokrewne: hydratacja cementu, instalacja fotowoltaiczna dla domu jednorodzinnego, program do kolorowania elewacji ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: hydratacja cementu instalacja fotowoltaiczna dla domu jednorodzinnego program do kolorowania elewacji